Vedlikeholdsmerking

Vedlikeholdsmerking er en standardisert merking av tekstilprodukter. Det er i Norge påbudt å merke klær og tekstiler for salg med hvordan de skal vedlikeholdes. Dette skal gjøres med internasjonale symboler som sikrer at vaskeanvisningen er forståelig på tvers av landegrenser. Reglene for merking er nedfelt i forskrift om vedlikeholdsmerking (ref. Store Norske Leksikon). Symbolene skal ikke brukes hver for seg og de skal referere til alle kategorier i en bestemt rekkefølge.

Det er ikke bare i Norge vi er nødt til å bruke dette systemet.  Det gjelder også internationalt. Her har  GINETEX, som oppgave å utvikle et standardisert symbolbibliotek av vaskesymboler som sktl være enkle og lettforståelige.  Symbolene skal kun brukes samlet og referere til alle kategorier i følgende rekkefølge (vask, bleking, Tørking, Stryking og proffesjonell håndtering):

Symbolene har sitt utspring i den Internationale Standarden EN ISO 3758 og skal gi informasjon om tøffest mulig behandling uten at tekstilene mister noen av de oprinnelige egenskapene.

Tåler ikke vask

Svært skånsom vask

Skånsom vask

Kun håndvask

Maks 30 °C

Maks 40 °C

Maks 60 °C

Kokvask maks 95 °C

Tåler bleking

Kun bleking uten klor

Tåler ikke bleking

Tåler
tørketrommel

Tørketrommel
lav temperatur

Tørketrommel
normal temperatur

Lufttørkes

 Drypptørkes liggende /hengende i skygge

Tørkes liggende /hengende i skygge

Drypptørkes liggende /hengende

 Tørkes liggende /hengende

Tåler ikke stryking

Tåler stryking

Stryking maks 110℃

Stryking maks 150℃

Stryking maks 200℃

Tåler ikke våt-rens

Svært skånsom våt-rens

Skånsom våt-rens

Våt-rens

Skånsom tørr-rens med perkloretylen

Tørr-rens med perkloretylen

Skånsom tørr-rens med hydrokarbon

Tørr-rens med hydrokarbon

Det amerikanske systemet er ganske likt, men noen små forskjeller er det.  Her benyttes det prikker som angivelse av vasketemperatur i stedet for verdier som vi er vant med: 1 prikk tilsvarer 30 °C, 2 prikker tilsvarer 40 °C, 3 prikker 50 °C, 4 prikker 60 °C, 5 prikker 70 °C og 6 prikker 95 °C.


Ellers er sybolene ganske like, bortsett fra at det Amerikanske systemet også bruker A (alle rensemetoder) som symbol ved proffesjonell behandling.

Av og til står det oppgitt temperaturer i forbindelse med symbolene. Da kan det være greit å huske omregning fra ℉ til °C. Figuren til høre viser sammenhengen mellom dem.

Rull til toppen
%d bloggere liker dette: